Kúzelný svet tŕňov, ruží, hmly a besu S.J.Maas


Ahojte, zdravím vás v tento upršaný marcový deň :)
V hlave mi zaiskrila myšlienka, o článku, ktorý by mohol byť zaujímavý pre všetkých čitateľov, aj tých, čo fantasy literatúru nečítajú (no mohli by týmto prečítaním začať).
Určite Vám je meno Sarah J. Maas známe, i keď len z počutia v kníhkupectve prechádzaním popri čitateľoch medzi poličkami YA literatúry. Nie raz som spomínala, že autorka má rôznu "fanúšikovskú základňu," buď po prečítaní už len jednej z jej kníh ju začnete zbožňovať a budete chcieť viac z tohoto sveta, ktorý vytvorila alebo Vám vôbec nesadla a jej opisy, či rozsiahle rozpätie kníh sa Vám nebudú zdať ničím výnimočné. Pevne verím, že väčšina patríte k tej prvej skupine fanúšikov, napokon som medzi nimi aj ja :)


V príbehoch z tŕnitej série (ako som si ju sama nazvala, pretože povedzme si na rovinu, som príliš lenivá vyslovovať tie, síce krásne, ale dlhé názvy :) ) sa stretávame s ako ľuďmi, tak predovšetkým s férmi. Možno si hovoríte, nie je to nejaký preklep, napísala to správne, čo to má znamenať ? Nie, nepomýlila a je to napísané správne, nejeden fantasy čitateľ by sa pousmial nad tým, ako môžu reagovať čitatelia neznalý tohoto žánru (pre takých tu bude mnoho novým pojmov) :) Féri sú bytosti, s trochu rozdielnym vzhľadom ako ľudia, predovšetkým si na nich všimnete zašpicatené uši (možu pripomínať elfov, alebo to je len v mojej fantázii tak ? haha), ktorí žijú nie v mestách ale na dvoroch. Príbeh je posadený v štýle ženskej hrdinky, čo mne osobne hneď zaimponovalo.

 Dej začína, keď Feyre (čarovným menám sa v tejto sérii nevyhneme) zabije v lese vlka a neznámy netvor sa dožaduje odplaty. Razom sa práve toto dievča ocitne v čarovnej krajine, ktorá je jej známa len z legiend a rozprávok. Až tu zisťuje, že niekoho, koho považovala za netvora je príslušník férov, nesmrteľnej rasy, ktorý žije na svojom panstve, nie je to nik iný ako Tamlin. Postupom času, spoznávaním prostredia sa jej nenávisť k nemu premieňa na hlbší cit, ktorému sa nedokáže ubrániť. Nič nie je také ružové ako sa zdá a nad krajinu prichádza prastarý tieň. Práve Feyre musí prísť na spôsob ako zabrániť tieňu aby zničilo všetko na čom jej záleží a tým zachrániť aj Tamlina a celú férsku rasu.

Dievča, ktoré si kedysi myslelo, že všetko sú to len akési "rozprávky starej matere" zrazu bojuje o záchranu férov. No nie je už len tento kúsok deja, ktorý som vám opísala skvelou zámienkou ponoriť sa do tohoto príbehu ? 

Svet, z ktorým sa stretneme v danom príbehu, je premyslený do posledného detailu, počas neho nás celý čas sprevádza krásna mapa (áno, áno, na ne mám veľkú slabosť :D) rovnako prepracovaná ako príbeh samotný. Myslím, že umenie autora nachádzame v tom momente, keď na každú vašu otázku má kniha (respektíve knižná séria) odpoveď a vy si môžete v pokoji čítať s pocitom spokojnosti, pretože viete, že tá kniha má hlavu a pätu. Presne toto sa mi pri S.J.Maas stáva. Je len málo autorov, ktorých som si obľúbila, no tu niet žiadnych pocýb, že hovoríme o jednej z nich. 

Nech vás rozsiahlosť tŕnitej série neodrádza, budete mať knihy prečítané veľmi rýchlo. Písané sú prehľadne, niekedy sa nemožno od nich odtrhnúť a ubehne vám čas pri nich, ani sa nenazdáte. Často krát nejakú fantasy knihu, práve z pera tejto autorky budete mať prečítanú skôr, ako nejaký útly román svetovej literatúry. Čím to je ?  Popravde môžem len hádať, ale ja samotne si myslím, že len niektorí majú dar písania, tu ho nachádzame dokonale.

Pokračujme ale príbehom Feyre, ktorá je výnimočná bojovníčka (nie len fyzicky ale aj svojím odhodlaním v hĺbke duše) a nikdy netúžila žiť ako princezné z rozprávok na rozdiel od svojich sestier, ktoré po takomto živote doslova bažia. Nejedného človeka trápia nočné mory, výnimkou nie je ani Feyre, ktorej sa vracajú všetky nepríjemné prekážky, ktorými si už musela prejsť, nedokáže na tie hrôzy zabudnúť i keď svitá na lepšie časy. V jej hlave prúdi množstvo myšlienok, na ktoré si nedokáže odpovedať ani sama, alebo si ich len nechce pripustiť ? Napokon nič netrvá stále a všetko pekné sa raz skončí. Čo v tom prípade, ak tieň, ktorý mal zničiť férsky rod nebol tým najhorším čo mohlo postihnúť celý svet, či ľudí alebo férov ? 

Táto séria má na Slovensku vydané práve dve časti, čoskoro sa môžeme tešiť z jej tretej časti Na dvore z krídel a zmaru (Nie sú tie názvy dokonalé :D ?)
Sériu nám vydáva vydavateľstvo Slovart, ktorému touto cestou ďakujem za výtlačok druhého dielu k recenzii. Prostredníctvom aj ich internetového portálu si ich môžete zakúpiť (viď. nižšie odkaz)


                       
          🏬 Kúpiť knihu
                    
🏬 Kúpiť knihu

Autor: Sarah J. Maas
               Séria: Na dvore z tŕňov a ruží
       Väzba: paperback (mäkká)
                  Žáner: fantasy, YA                      
Počet strán:                                 
    - 1.diel: 424
    - 2.diel: 592
Pôvodne názvy:                                   
                                          - 1.diel: A court of thorns and roses
                                     - 2.diel: A court of mist and fury

Okrem toho, že tieto knihy sú krásne vzhľadovo, tak majú čo ponúknuť aj obsahovo. Odporúčam Vám túto sériu prečítať všetkými desiatimi. Tŕnitá séria je pravou ukážkou súčasnej fantasy literatúry, ktorá je vhodná do slnečného či upršaného dňa, k ránu či večeru, na čítanie v domácom pohodlí alebo aj na cesty. Pre každého kto má záujem sa ponoriť do sveta nepoznaného a čarovného. Ja len dúfam, že ak ste ju čítali páčila sa, ak ju budete čítať tak, že sa páčiť bude. :) 

Prajem Vám pekný zvyšok dňa a krásne čitateľské zážitky ešte. 


PS: Malá ochutnávka :) Nadchádzajúci diel bude vyzerať takto kúzelne :)



Katka 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Príbeh knižného Hobita

Nástroje smrteľníkov alebo tajomný tieňolovecký svet Cassie Clare

Krutý Princ • Recenzia